Om een groene wereldwijde economie tot stand te brengen moeten bedrijven de juiste projecten kiezen, steun verwerven, resultaten meten én herhalen

Zaventem, Feb 16, 2011 – De meeste CEO's geloven dat duurzame initiatieven binnen tien jaar deel zullen uitmaken van de kernactiviteiten van de ondernemingen binnen hun wereldwijde bevoorradingsketens en dat groene bedrijfsvoering de norm zal zijn op de meeste werkplekken. De uitdaging om dit te bereiken is minder een kwestie van visie en strategie – de meesten hebben die al – als wel van uitvoering.

Dit zijn enkele conclusies van een enquête die in juni 2010 bij 766 CEO's over de hele wereld werd gehouden door het bureau voor wereldwijde managementadvies-, technologie- en outsourcingdiensten Accenture en door Global Compact, het platform van de Verenigde Naties dat bedrijven wereldwijd aanmoedigt om een beleid te voeren van duurzame ontwikkeling en sociale verantwoordelijkheid.

Volgens de enquête is de overgrote meerderheid van CEO's (93%) van mening dat duurzaamheid een kritische factor zal zijn voor het toekomstige succes van hun ondernemingen. Steeds meer bedrijfsleiders willen hier ook snel werk van maken: 81% zegt dat duurzaamheid deel uitmaakt van de strategie en operaties van hun onderneming, tegen slechts 50% in 2007. En de wereldwijde economische vertraging heeft het enthousiasme geenszins getemperd, maar integendeel hun engagement voor meer duurzaamheid nog vergroot (80%).

De uitvoering van deze strategieën zal niet gemakkelijk zijn. Om duurzaamheid te integreren in wereldwijde economische processen en tot norm te maken zullen fundamentele veranderingen in regulering, technologie, investeringen en consumentengedrag nodig zijn. Wij geloven dat dit alleen mogelijk is als resultaat van vele discrete en goed uitgevoerde projecten bij bedrijven over de hele wereld. Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen managers helpen om de uitmuntende uitvoering te bereiken die deze projecten vragen.

De eerste stap is het juiste project te kiezen. Zorg voor een gedisciplineerde aanpak door dezelfde nuchtere analyse toe te passen die u voor elke andere strategische beslissing zou volgen.

Beoordeel projecten met een open geest. Neem alles in beschouwing tijdens uw onderzoek en houd rekening met alle activiteiten van uw business, ook de interacties met uw leveranciers en klanten. Maak een lijst van alle gebieden waar projecten een belangrijke weerslag kunnen hebben, analyseer ze en vergelijk ze.

Het project dat u selecteert moet uitvoerbaar zijn met de beschikbare middelen aan kapitaal en mensen en binnen een redelijke tijdsduur. Het moet resultaten produceren die zowel het bedrijf als het milieu ten goede komen, inclusief een zo groot mogelijk investeringsrendement. Manieren vinden om te beoordelen waar u staat en wat u hoopt te bereiken zijn essentieel om uw vooruitgang te meten en geloofwaardige resultaten te communiceren. Maar onthoud dat u niet alles kunt kwantificeren. Brand equity, goodwill, het vermogen om de beste en briljantste medewerkers aan te trekken en te behouden, de toegang tot sleutelmarkten, de populariteit van producten en diensten in de ogen van de consument, de verborgen kosten van regelnaleving, de gezondheid, de veiligheid en het comfort van werknemers – dit alles kan worden verbeterd door groene initiatieven.

Wanneer u al deze aspecten zorgvuldig overweegt, zult u de prioriteit van potentiële projecten kunnen bepalen, de beste optie aanbevelen aan het senior management en hopelijk hun steun krijgen voor de uitvoering. Zij kunnen u helpen om medewerkers, partners en klanten te laten focussen op een gemeenschappelijke set doelstellingen waarbij ze hun passies en creativiteit in dienst stellen van uw project.

Zodra u een eerste reeks successen hebt geboekt, kunt u andere waardevolle projecten op uw lijst aanpakken en geleidelijk grotere uitdagingen aangaan. En grotere uitdagingen zullen er zijn. De eerste projecten zullen waarschijnlijk tot doel hebben om huidige processen te verbeteren vanuit een duurzaamheidsoogpunt. Om duurzaamheid met succes te integreren in uw activiteit en er de standaard bedrijfsprocedure van te maken zult u echter enkele ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren. Door projecten met overleg te kiezen en ze goed uit te voeren kunt u de nodige geloofwaardigheid verwerven om de transformatie aan te voeren.

– XXX –

Over Xerox Europe
Xerox Europe, dat belast is met de Europese activiteiten van Xerox Corporation, commercialiseert een compleet gamma van producten, oplossingen en diensten van Xerox met de bijhorende supplies en software. Zijn aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantooromgevingen van allerlei omvang, de markt voor productieprinten en de grafische sector, alsook diensten zoals advies, systeemontwerp en -beheer en documentuitbesteding. Via ACS, een Xerox Company, die door Xerox in februari 2010 werd overgenomen, biedt Xerox ook uitgebreide diensten aan op het vlak van bedrijfsproces- en IT-outsourcing, met inbegrip van gegevensverwerking, beheer van personeelsvoordelen, financiële ondersteuning en klantenrelatiebeheer voor commerciële en overheidsorganisaties over de hele wereld. De 133.000 medewerkers van Xerox bedienen klanten in meer dan 160 landen.

Xerox Europe bezit ook logistieke en productie-eenheden in Ierland, Groot-Brittannië en Nederland, naast een research- en ontwikkelingscentrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble.

Bezoek de site www.xerox.com voor bijkomende informatie.

Opmerking: open commentaren, industrieperspectieven en kijk op events vindt u op: http://twitter.com/xeroxcorp, http://twitter.com/xeroxoffice, http://twitter.com/xeroxproduction, http://twitter.com/servicesatxerox, http://twitter.com/xeroxevents, http://www.xerox.com/blogs of http://www.xerox.com/podcasts.

XEROX®, XEROX en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Contacten voor de redacties:
Pierre Collette, Xerox België-Luxemburg – Tel. 022 716 65 11
pierre.collette@xerox.com
Renato Jannone, Eurolife – Tel. 02 374 74 04 / 0495 26 12 03
renato.jannone@eurolife.be