Zaventem, 29 juli 2015 – Het nieuwe prestatiebeheersysteem van Xerox (gehost in de cloud) gebruikt data-analyse waardoor parkingmanagers de werklast beter kunnen beheren, slimmere patrouillebeslissingen kunnen nemen, en efficiënt opererende teams van 'civil enforcement agents' ('verkeersstewards', vergelijkbaar met stadswachten in België) kunnen inzetten. 

CitySight® automatiseert vele manuele processen via een loggingmechanisme dat de dagelijkse activiteiten van deze verkeersstewards zoals hun werktijd, patrouilles, interventies, uitschrijven van parkeerboetes enz. analyseert. Supervisors kunnen met de inzichten die ze uit deze gegevens halen tijd en middelen beter beheren en op die manier de verkeersdoorstroming bevorderen, een voldoende aanbod aan parkeerplaatsen garanderen en voor meer veiligheid op de weg zorgen. 

CitySight is een door Xerox-onderzoekers ontwikkelde innovatie op basis van input van het Departement Transport van Los Angeles en het Departement Openbare Werken van Denver. 

"CitySight schenkt de diensten voor verkeerbeheer meer zichtbaarheid en transparantie, en creëert zo een betere dynamiek voor teamwerk", zegt David Jones, general manager, Xerox Urban Mobility. "De gegevensanalyse biedt nieuwe inzichten die eventuele verschillen in productiviteitsniveaus uitvlakken, en geeft supervisors en collega's een beter idee van wat stewards uitvoeren tijdens een bepaalde shift." 

Dankzij de grotere transparantie en efficiëntie kunnen verkeersstewards hun parkeerbeheersopdracht uitbreiden tot dienstverlening en behandeling van klachten van gebruikers, of als versterking naar probleemlocaties trekken.

"We werken nauw samen met Xerox om te begrijpen hoe we onze verkeersstewards kunnen inzetten om te voldoen aan de behoeften van onze burgers en lokale handelaars", zegt Greg Savelli, hoofd Parking Enforcement Operations van het Departement Transport van de stad Los Angeles. "Met CitySight kunnen onze supervisors beter toezicht houden en onze stewards efficiënter en gerichter optreden, waardoor ze problemen sneller aanpakken en uiteindelijk onze stad veiliger en verkeersluwer maken."

CitySight is nu wereldwijd verkrijgbaar als onderdeel van de oplossingensuite voor stedelijke mobiliteit van Xerox.

 

Over Xerox Europe

Xerox is een wereldwijde zakelijke dienstverlener op het gebied van technologie en document management. Het bedrijf helpt organisaties te transformeren bij de manier waarop zij informatie beheren en hun bedrijfsprocessen managen. Het hoofdkantoor van Xerox is gevestigd in Norwalk, Connecticut in de Verenigde Staten. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers bedienen dagelijks klanten in 180 landen en bieden dienstverlening, printapparatuur en software voor commerciële organisaties en overheidsinstellingen. Vind meer informatie over Xerox op www.xerox.be.

Xerox Europe heeft productievestigingen en logistieke vestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk.


Contactpersonen voor de media
Pierre Collette, Xerox België-Luxemburg – Tel. 02 716 65 11
pierre.collette@xerox.com
Renato Jannone, Eurolife – Tel. 02 374 36 33 / 0495 26 12 03
renato.jannone@eurolife.be

Xerox®, Xerox en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.