Zaventem, 30 juli 2015 – Op 15 mei was het zover. Met de lancering van de contactloze Halifatkaart werd voor de 560 autobussen van Abu Dhabi realiteit wat al een tijdje werd aangekondigd via de reclamespots in de busstations: u laadt uw kaart via een automatische terminal, de kaart wordt gevalideerd bij het in- en het uitstappen, en u geniet altijd het voordeligste tarief voor elk traject… 

De 145.000 passagiers per dag – vertrouwd met de geïnstalleerde muntapparaten – vonden het meteen een succes: "Er werden veel meer Halifatkaarten verkocht dan verwacht, ondanks de verlengde mogelijkheid om cash te betalen in de bus", vertelt Patrice Vincendeau, country resident manager, Xerox Public Transport. 

Evolutieve ticketing en resistente apparatuur

Teleticketingsysteem, uitrustingen en operationele bijstand: Xerox staat centraal in de voorziening die werd opgezet in samenwerking met het DoT (Department of Transport). Het Xerox ATLAS®-systeem beheert het volledige Halifat-gamma: occasionele papieren tickets en abonnementen met kaart, met tarifering volgens profiel (klassiek, senior, student). Het centraliseert de verkoopgegevens en verzorgt de recetteverdeling. "Dankzij de lancering van het systeem zal het departement zijn netwerk kunnen uitbreiden naar de andere transportmodi", benadrukt Patrice Vincendeau.

De geïnstalleerde apparatuur (cf. kaderstukje) voldoet aan een bestek dat uitging van de lokale klimatologische omstandigheden. "De temperaturen kunnen hier vlot over de 50°C gaan, maar onze automaten werden ontworpen om zandstormen en hittegolven te weerstaan", verduidelijkt Xavier Perez, business engineer, Xerox Public Transport.

Ticketsysteem in Abu Dhabi

2.000 valideringssystemen
300 laadterminals
100 uitrustingen voor verkoop aan boord en bij de depothouders
30 controleterminals
1.150.000 tickets en 500.000 kaarten geleverd aan het DoT


Alles gericht op autonomie

Achter de schermen staan vijf ingenieurs van Xerox in de DoT-kantoren borg voor de operationele bijstand: gegevensrapportering, ondersteuning van de informatiesystemen, afstandstoezicht op de apparatuur, … Deze nabijheid beoogt een geleidelijke competentieoverdracht, zoals contractueel overeengekomen met de operator. "Het team dat sinds november aan het werk is, zal deze begeleiding twee jaar lang verzorgen, tot de DoT-teams volledig autonoom kunnen werken", stelt Xavier Perez.

 

Over Xerox Europe

Xerox is een wereldwijde zakelijke dienstverlener op het gebied van technologie en document management. Het bedrijf helpt organisaties te transformeren bij de manier waarop zij informatie beheren en hun bedrijfsprocessen managen. Het hoofdkantoor van Xerox is gevestigd in Norwalk, Connecticut in de Verenigde Staten. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers bedienen dagelijks klanten in 180 landen en bieden dienstverlening, printapparatuur en software voor commerciële organisaties en overheidsinstellingen. Vind meer informatie over Xerox op www.xerox.be.

Xerox Europe heeft productievestigingen en logistieke vestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk.

Contactpersonen voor de media

Pierre Collette, Xerox België-Luxemburg – Tel. 02 716 65 11
pierre.collette@xerox.com
Renato Jannone, Eurolife – Tel. 02 374 36 33 / 0495 26 12 03
renato.jannone@eurolife.be

Xerox®, Xerox en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.