Flytoget heeft aan Xerox de modernisering van zijn contactloos ticketingsysteem toevertrouwd

Zaventem, 12 oktober 2016Xerox deelt vandaag mee dat Flytoget begin 2017 een nieuw, 100% contactloos ticketingsysteem zal ontplooien. De exprestrein die de Noorse hoofdstad Oslo met haar luchthaven verbindt, wordt daarmee nog gemakkelijker in gebruik.

In Noorwegen verzorgt Flytoget met zijn hogesnelheidstrein om de 10 minuten de verbinding tussen de hoofdstad Oslo en de luchthaven. Deze lijn bedient ook een tiental stations in de voorstad en kan 97% voorleggen als stiptheidscijfer. “Betrouwbaarheid en eenvoud zijn ons brand image”, verduidelijkt Audun Lind-Eriksen, projectleider ticketingsysteem bij Flytoget.

Geen ticket en geen validering.
Sinds 2001 biedt Flytoget de mogelijkheid om te reizen zonder vervoersbewijs of validering daarvan. De reiziger kiest zijn bestemming en betaalt door zijn bankkaart door de magneetstrooklezer aan de toegang tot de perrons te halen, vlak voor hij aan boord gaat. “Simpel: geen code invoeren, geen betaalbewijsje bijhouden”, vat de projectleider samen.

Flytoget biedt uiteraard andere mogelijkheden op maat van diverse reizigersprofielen: tickets met magneetstrook die je koopt via een automaat, of een bewijsje met QR-code, besteld en gedownload op je smartphone.

Alle remmen weg.
In 2017 gaat de nieuwe terminal T2 van de luchthaven van Oslo open. Flytoget is daarom al gestart met de modernisering van zijn ticketingsysteem. De operator heeft de realisatie en de uitrol ervan toevertrouwd aan Xerox. Het project omvat onder meer de conceptie van een nieuw klapdeurtje met contactloze betaling via betaalkaart. “We maken onze ‘ticketless’ aanpak nog eenvoudiger en sneller”, benadrukt Audun Lind-Eriksen. “Het klapdeurtje is ook geschikt voor de validering van tickets met QR-code, uitgeprint of digitaal op de smartphone. Dit 100% contactloos klapdeurtje zal op termijn kunnen evolueren naar NFC-betaling (Near Field Communication).

Voor Flytoget waren niet alleen technische criteria (betrouwbaarheid, transactiebeveiliging) belangrijk: Flytoget koos Xerox voor de flexibiliteit van zijn ontwerp. Beide ondernemingen hebben zich geëngageerd voor een proces van interactieve conceptie, om zo vroeg mogelijk te komen tot afstemming van elke interface en de plaats van de diverse componenten in de klapdeurtjes, valideertoestellen en verkoopautomaten. “We willen álles wegwerken wat een rem kan zijn voor reizigers van of naar de luchthaven”, bevestigt Audun Lind-Eriksen.

Het nieuwe, 100% contactloze ticketingsysteem van Flytoget zal – net zoals zijn centraal systeem – einde 2016, begin 2017 worden uitgerold in de 10 stations van de lijn. De ingebruikname zal stapsgewijs plaatsvinden.

Xerox behoort wereldwijd tot de belangrijkste leveranciers van vervoersoplossingen zoals tol, parkeercoaching, transport van pendelaars en camerabewakingsdiensten, en ondersteunt hiermee overheden in meer dan 30 landen.

-XXX-

Over Xerox
Xerox helpt bij de verandering van de manier waarop wij werken. Met onze expertise in imaging, bedrijfsprocessen, analytics, automatisering en onze kennis van wat gebruikers willen, verbeteren wij de workflow en versterken wij productiviteit, efficiëntie en personalisering. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers, actief in 180 landen, werken aan betekenisvolle innovaties en bieden business process dienstverlening, printapparatuur, software en oplossingen die het verschil maken voor onze klanten en hun klanten. Op 29 januari heeft Xerox een splitsing aangekondigd. De organisatie wordt opgesplitst in twee onafhankelijke, beursgenoteerde ondernemingen: Xerox Corporation dat de activiteiten inzake documentaire technologie en outsourcing zal omvatten, en Conduent Incorporated dat zich zal toeleggen op het domein van diensten voor businessprocessmanagement. Xerox verwacht de splitsing eind 2016 te voltooien. Vind meer informatie over Xerox België op www.xerox.be.

Contactpersonen voor de media
Pierre Collette, Xerox België-Luxemburg – Tel. 02 716 65 11 – pierre.collette@xerox.com
Renato Jannone, Eurolife – Tel. 02 374 36 33 / 0495 26 12 03 – renato.jannone@eurolife.be

Xerox®, Xerox en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.