Zaventem, 12 april 2016 – Xerox kondigde vandaag de lancering aan van Xerox Mobility Companion, een totaal nieuwe reisoplossing, aangesloten op de systemen van de verschillende vervoerders en leveranciers van transportmiddelen die actief zijn in een stad of een regio, om burgers de mogelijkheid te bieden hun deur-tot-deur verplaatsingen in hun omgeving te plannen. Deze oplossing ondersteunt ‘Maas’-initiatieven (Mobility-as-a-Service), combineert alle beschikbare reisopties zoals bus, trein, tram, fiets, carpooling en carsharing, en geeft bovendien ook aanwijzingen omtrent de locaties van laadpalen voor de batterijen van elektrische auto’s.

Reizigers krijgen via het web of via een app op de smartphone zeer gemakkelijk toegang tot Xerox Mobility Companion. Ze voeren hun vertrek- en aankomstlocatie in, naast de gewenste reistijd en hun individuele voorkeuren zoals kostprijs, ecologische voetafdruk, maximale wandeltijd en aantal aansluitingen. De applicatie toont hun vervolgens de beste reiswegen, de opties wat multimodaal reizen aangaat, en de prijzen, uitgaande van een brede waaier van openbare en privépartners die actief zijn op het domein van de stedelijke mobiliteit.

De Xerox Mobility Companion gebruikt twee modules om zijn info te updaten en te compileren:

  • een reisplanner, uitgevonden door Xerox Research Centre Europe, die complexe opties berekent op basis van de data die hij ontvangt van de verschillende netwerken van operatoren en leveranciers die actief zijn in die stad of streek. Hij berekent en updatet de reiswegen die meerdere vervoertypes combineren op basis van “up-to-the-minute” informatie en individuele voorkeuren van gebruikers. Daarna meldt hij de reiziger elke vertraging en suggereert in voorkomend geval alternatieven om zijn bestemming te bereiken.
  • een Repository Manager die de uurroosters voortdurend actualiseert voor de reisplanner, op basis van informatie van de leverancier en informatie die hij van de reizigers ontvangt.

“Steden en regio’s zijn steeds meer op zoek naar nieuwe methodes die de reiservaring kunnen verbeteren en het gebruik van duurzame vervoermiddelen promoten”, stelt Jo Van Onsem, group president, International Public Sector, Xerox. “Xerox heeft een unieke oplossing ontwikkeld waarmee we die twee uitdagingen aankunnen. De kracht van deze oplossing schuilt in haar capaciteit om complexe reisopties en netwerken van meerdere operatoren te combineren over een volledige geografische regio.”

De Mobility Companion maakt deel uit van een hele suite van oplossingen voor stedelijke mobiliteit die Xerox wereldwijd aanbiedt. Dit platform wordt weldra uitgerold in Frankrijk.

***

Over Xerox
Xerox helpt bij de verandering van de manier waarop wij werken. Met onze expertise in imaging, bedrijfsprocessen, analytics, automatisering en onze kennis van wat gebruikers willen, verbeteren wij de workflow en versterken wij productiviteit, efficiëntie en personalisering. Meer dan 140.000 Xerox-medewerkers, actief in 180 landen, werken aan betekenisvolle innovaties en bieden business process dienstverlening, printapparatuur, software en oplossingen die het verschil maken voor onze klanten en hun klanten. Op 29 januari heeft Xerox een splitsing aangekondigd. De organisatie wordt opgesplitst in twee onafhankelijke, beursgenoteerde ondernemingen, een business proces outsourcing bedrijf en een document technology bedrijf. Xerox verwacht de splitsing eind 2016 te voltooien. Vind meer informatie over Xerox België op www.xerox.be.

Contactpersonen voor de media
Pierre Collette, Xerox België-Luxemburg – Tel. 02 716 65 11 – pierre.collette@xerox.com
Renato Jannone, Eurolife – Tel. 02 374 36 33 / 0495 26 12 03 – renato.jannone@eurolife.be

Xerox®, Xerox en Design® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.